Betekenis bestelcode

  • Kunststof (KU): Voorzijde kunststof melamine en kanten kunststof vormkant
  • HPL (SC): Voorzijde kunststof HPL en kanten kunststof vormkant
  • Kunststof meerlaags (KM): Voorzijde meerlaags kunststof en kanten kunststof vormkant
  • Polymeerglas (POG): Voorzijde polymeercoating en kanten afgeschuinde kunststof vormkant
  • UV matlak (LMD): Voorzijde repro kunststof met UV matlak en kanten kunststof vormkant
  • UV matlak (ULM): Voorzijde UV matlak en kanten kunststof vormkant
  • UV hoogglanslak (ULG): Voorzijde UV hoogglanslak en kanten kunststof vormkant
  • Matlak (LM): Voorzijde en randen mat gelakt
  • Essenhout repro gelakt (LA): Voorzijde repro mat gelakt en kanten mat gelakt
  • Echthout fineer (FU): Voorzijde en randen echthout fineer
  • Echthout fineer (FB): Voorzijde en randen echthout fineer
  • Echthout fineer (FP): Voorzijde en randen echthout fineer
  • Linoleum (LI): Voorzijde linoleum en randen echthout eiken elegant fineer

Kleurverschillen

Verschillen in kleur en nuances kunnen voorkomen door het gebruik van diverse materialen en afwerkingen. Thuiskeukens.nl is niet aansprakelijk voor deze verschillen; reclamatie is niet mogelijk.

Kunststof vormkanten: Verwacht verkleuringsrisico

Kunststof vormkanten kunnen na verloop van tijd verkleuren door invloeden zoals licht, schoonmaakmiddelen, roken, en de verbranding van paraffine (bijvoorbeeld van kaarsen) of een haard. Reclamatie van verkleuring van kunststof vormkanten is niet mogelijk. Voor duurzaam kleurbehoud adviseren wij om volledig gelakte fronten te kiezen zonder kunststof vormkanten.

Kromtrekken fronten

De tolerantiewaarde voor het kromtrekken van keukenfronten is 1,5 mm per meter. Dit betekent dat een front maximaal 1,5 mm per meter lengte mag kromtrekken zonder dat hiervoor een claim kan worden ingediend. Wanneer een front meer kromtrekt en de luchtvochtigheid in de ruimte binnen de gangbare waarden van 45 tot 70 procent ligt (gemeten met een hygrometer), kan de kromming binnen de fabrieksgarantie worden geclaimd. Bekijk hier de meetmethode voor kromgetrokken fronten.

Decors en patronen

Bij reproductie- of houtnerffronten kan het patroon verschuiven. Dit is een inherent kenmerk van het materiaal en geen reden voor reclamatie.

Tipmatic en Push-to-Open

Mechanische openingsondersteuningssystemen, zoals een Push-to-Open systeem voor deuren of een Tipmatic voor lades, zijn gebruiksgevoelig en hebben regelmatig onderhoud nodig. Gedurende de levensduur van keukenkasten kan het voorkomen dat een openingsondersteuningssysteem meerdere keren moet worden vervangen.

Maatdeur of vaste blende boven inbouwnis

De deur boven een inbouwnis in een hoge kast wordt, indien mogelijk, standaard geleverd als maatwerkdeur. Hierdoor vervalt de vaste blende, wat resulteert in een rustiger front met minder zichtbare voeglijnen. De maatdeur wordt aan de onderzijde ingekort en afgewerkt met een kunststof randafwerking (vormkant). Uitzondering hierop vormen hoge kasten met de fronten AV 5035, 5045, 5065, 5075, 5085, 6035, 6055 en 6065. Voor deze fronten is maatwerk niet mogelijk, waardoor boven een inbouwnis in deze gevallen altijd een vaste blende (pasblende) wordt toegepast.

Kantafwerking van maatdeur en vaste blende

De kantafwerking van een maatdeur of vaste blende wijkt doorgaans af van die van de andere fronten. De snijkant van een maatdeur of vaste blende wordt meestal afgewerkt met een kunststof vormkant die wordt aangelijmd. Bovendien wordt een maatdeur altijd zonder greepboringen geleverd.

Nerfrichtingen

Nerfrichtingen van systeemwanden in houtlook zijn altijd verticaal, van afdekbodems en plinten altijd horizontaal. Passtukken voor horizontale houtnerffronten worden geleverd naast staande kasten.

Matlak, UV lak en hoogglans lak

Gelakte oppervlakken zijn gevoeliger voor krassen in vergelijking met bijvoorbeeld HPL kunststof fronten. Bij stoten kan er een stukje lak van de kant of het oppervlak springen, en het bewegen van voorwerpen langs het oppervlak kan krassen veroorzaken. Donkere kleurtinten en RAL- of NCS-kleuren zijn hier met name gevoelig voor. Als je een afwerking wilt die meer bestand is tegen stoten, kun je kiezen voor front AV 1000 met een HPL-oppervlak. Na een verloop van tijd kan de wisselende inwerking van kunst- en zonlicht ook kleurveranderingen veroorzaken op gelakte oppervlakten.

Speciaallak

Handgeslepen fronten kunnen aanzienlijk afwijken van kleurstalen. Elk paneel is uniek, wat kleur- en structuurverschillen veroorzaakt. Dit is normaal en geen reden voor reclamatie.

Echthout fineer

Omdat echthout fineer een natuurlijk product is, treden natuurlijke kleur- en structuurverschillen op, panelen kunnen onderling behoorlijk verschillen in kleur en structuur. Ook een verschillende lichtinval kan schijnbare optische verschillen in het hout teweegbrengen. Bovendien kan een verschillende lichtinval schijnbare optische variaties in het materiaal veroorzaken. Getoonde stalen kunnen behoorlijk afwijken qua kleur en structuur ten opzichte van de uiteindelijke levering. Ook dien je rekening te houden met onregelmatigheden zoals noesten en opgevulde gaten in het fineer, dit komt vooral voor bij programma's AV 6080, 6082 en 6084 en afwerking echthout fineer (FP) en (FB).

Omdat echthout fineer een levend materiaal is, mag het niet worden blootgesteld aan vochtige of droge lucht. Er komt anders beweging in het hout, d.w.z. het krimpt of zet uit. Het door ons verwerkte hout is berekend op de gangbare luchtvochtigheid van 45 tot 70 procent (gemeten met hygrometer). Een te hoge vochtigheid kan via verbetering van de isolatie en door middel van ventilatie worden gereduceerd. Te droge lucht kan bij voorbeeld door het ophangen van waterdamp bakjes aan de verwarming worden bevochtigd. Omdat hout een natuurlijk product is, treden natuurlijke kleur- en structuurverschillen op. Ook een verschillende lichtinval kan schijnbare optische verschillen in het hout teweegbrengen. Na verloop van jaren kan ook de wisselende inwerking van kunst- en zonlicht kleurveranderingen veroorzaken.

Steenfineer

Vervuilingen moeten direct van het steenfineer verwijderd worden. Hiervoor is normaal schoon handwarm water en een zachte vochtige doek genoeg. Daarna het oppervlakte voorzichtig droog poetsen. Moeten hardnekkige vervuilingen verwijderd worden, adviseren wij een huishoudelijke in water op te lossen in keukenreiniger in de verhouding 1:3 met water te verdunnen. Bij de productie van steenfineer worden natuurlijke grondstoffen gebruikt. Onregelmatigheden in kleur, glans, tekening, en structuur of structuurrichting zijn grotendeels niet te beïnvloeden. Dit zijn materiaal eigen kenmerken en geen reden voor reclamatie; elk paneel is uniek. Bovendien kan een verschillende lichtinval schijnbare optische variaties in het materiaal veroorzaken.

Beton plamuur

Beton plamuur kan variëren in kleur, glans, tekening en structuur. Onregelmatige holtes en pigmentophopingen in het oppervlak accentueren dit karakter. Deze onregelmatigheden zijn typisch voor het materiaal en kunnen niet worden beïnvloed, wat elk paneel zijn eigen unieke uitstraling geeft. Elk paneel is uniek; deze variaties zijn normaal en geen reden voor reclamatie.

RAL en NCS lakkleuren

De kleuren en glansgraden die worden getoond in de RAL- en NCS-kleurenwaaier dienen slechts als algemene indicatie van de gewenste kleurtint. Dit vormt geen bindende kwaliteitsgarantie. Verschillen in kleurtint en glansgraad kunnen optreden afhankelijk van de ondergrond, vooral bij het lakken van hout en primerpapier. Deze variaties zijn geen productfouten. Soms kan bij RAL- en NCS-kleuren de kleurtoon veranderen onder verschillende lichtomstandigheden, een effect dat bekendstaat als kleurmetamerisme. Dit is niet te voorkomen en vormt geen reden voor reclamatie.

Montage- en onderhoudsinstructies

Om langdurig plezier te hebben van je nieuwe keukenkasten, is het belangrijk deze volgens de juiste gebruiks- en onderhoudsinstructies te behandelen. Je kunt de volledige HÄCKER gebruiks- en onderhoudsinstructies hier bekijken en downloaden.

Algemene onderhoudinstucties keukenkasten

  • Verwijder vlekken onmiddellijk: Substanties zoals vetspatten kunnen na verloop van tijd permanent hechten aan oppervlakken. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel of glasreiniger om kasten, planken, lades en korven schoon te maken. Droog de oppervlakken af met een zachte doek om vocht in de voegen te voorkomen, wat ongewenst uitzetten van meubelen kan veroorzaken.
  • Vermijd schurende middelen: Gebruik geen schuurmiddelen, meubelpolish, boenwas of schoonmaakmiddelen met oplosmiddelen zoals aceton. Staalwol en schuursponsjes zijn ook af te raden omdat ze oppervlakken kunnen beschadigen. Controleer altijd de instructies op het etiket van het schoonmaakmiddel.
  • Verwijder beschermfolie: Verwijder beschermfolie direct tijdens het uitpakken van de keukenkasten om beschadigingen te voorkomen.

Montage keukenkasten

  • Geschiktheid van de ruimte: Zorg ervoor dat de ruimte geschikt is voor het inbouwen van keukenmeubelen. Controleer de wanden op geschiktheid voor het monteren van bovenkasten en het bevestigen van steunlijsten.
  • Bevestigingsmateriaal: Bij levering worden bevestigingsmaterialen voor massieve muren meegeleverd. Voor andere muurtypes moeten geschikte bevestigingen apart worden aangeschaft.
  • Beveiliging tegen kantelen: Hoge kasten moeten aan de wand bevestigd worden om kantelen te voorkomen, zelfs als ze met bovenkasten zijn verbonden. Onderkasten tegen de muur of als eiland moeten ook worden vastgezet.
  • Bovenkasten: Alle bovenkasten moeten met de meegeleverde bevestigingshoeken (WB 51) extra worden verankerd om losraken te voorkomen.
  • Gebruik van originele onderdelen: Verwijder of vervang geen onderdelen en combineer niet met onderdelen van andere fabrikanten zonder overleg met de keukenfabrikant. Dit kan de veiligheid beïnvloeden.
  • Controle van bewegende delen: Keukenmeubelen worden blootgesteld aan hoge belastingen. Controleer regelmatig of bewegende delen, zoals scharnieren en lades, stevig zijn bevestigd en draai loszittende schroeven vast.