Keukens met een kookeiland

10-06-2020 geschreven door Raymond

Keukens met een kookeiland

Een keuken met een kookeiland brengt leven en gezelligheid. In keukens met een kookeiland blijf je contact houden met familie en vrienden. Het is gezellig om een zitgedeelte met barkrukken in een keuken met kookeiland te plaatsen. Lekker kletsen en gezellig eten en drinken met elkaar! Genoeg voordelen voor een keuken met kookeiland.

Is mijn keukenruimte geschikt voor een kookeiland?

Bekijk eerst goed of de keukenruimte geschikt is voor een keuken met kookeiland. Belangrijk is de afmeting van de keukenruimte, maar er zijn meer zaken welke van invloed zijn. Ik adviseer je hierover graag in de winkel. Ga je zelf alvast ontwerpen? Ik adviseer 120,0cm afstand tussen een wanddeel en een kookeiland aan te houden. Met 120,0cm afstand is er voldoende bewegingsruimte, ook wanneer er meerdere personen in de keuken werken of voorbij het eiland lopen. Bij 120,0cm afstand is er ook voldoende ruimte om bijvoorbeeld tegelijk een vaatwasser en voorraadlade open te laten staan. Een tussenmaat van 90,0 tot 120,0cm kan vaak ook, afhankelijk van de situatie.

Is er veel daglicht en zijn er grote ramen tot de vloer, dan is een kleinere afstand vaak geen probleem. De afstand tussen keukenkasten tegen de wand en een kookeiland, kan dan worden teruggebracht naar 90,0 tot 110,0cm. Is de beschikbare ruimte aan de krappe kant, bekijk de mogelijkheid van een kook schiereiland, waarbij een korte zijde tegen een muur is geplaatst. Kijk ook of er obstakels zijn, zoals een radiator, openslaande deuren of vloerverwarming. Kan het leidingwerk -via een kruipruimte- naar het kookeiland worden verplaatst? Welke mogelijkheden zijn er voor het aansluiten van een afzuigkap? De vraag “is een kookeiland mogelijk in mijn keukenruimte” kan ik snel beantwoorden aan de hand van de plattegrond en jouw keukenwensen.

De minimale afmeting voor een kookeiland staat niet vast. Als minimum maat adviseer ik circa 160,0cm breed en 90,0cm diep. Voor een eiland met kookplaat en spoelbak is de minimum maat circa 240,0 breed en 90,0cm diep.

Welke afzuigkap is geschikt voor een kookeiland?

Bij een kookeiland kunnen kookluchtjes makkelijker ontsnappen aan de afzuigkap. Lucht verplaatst tijdens bewegingen rondom het kookeiland. Kookluchtjes kunnen bij het eiland alle kanten op, de afzuigkap heeft daardoor meer moeite om kookluchtjes direct af te voeren. Ik plan tegenwoordig veel inductie kookplaten met een afzuigkap in de kookplaat, bijvoorbeeld een Siemens inductionAir kookplaat. Ook een afzuigkap ingebouwd in een koof tegen het plafond is op dit moment erg populair. Bekijk -wanneer je de luchtafvoer naar buiten gaat aansluiten- waar de afvoerbuis naar buiten kan gaan en op welke manier je de luchtafvoerbuis binnen in de keukenruimte wilt afwerken. Is de aftimmering geen obstakel in het keukenontwerp? Ga je kookluchtjes naar buiten afvoeren, zet dan altijd voldoende roosters open en eventueel een raam. De hoeveelheid lucht welke je naar buiten afvoert moet ook terug van buiten naar binnen komen. Is dit niet het geval, dan creëer je onderdruk in de keukenruimte en werkt een afzuigkap met afvoer naar buiten niet goed. In de winter gaat bij een afvoer naar buiten energie verloren, je verwarmt je woning en voert de warmte af naar buiten. Niet energiezuinig, maar bedenk hierbij hoe lang je afzuigkap aanstaat.

De oplossing is een afzuigkap met recirculatie. Je hebt hierbij geen afvoer naar buiten nodig. De afzuigkap filtert de kookluchtjes waarna de schone lucht weer terug de keukenruimte in wordt geblazen. Bij recirculatie blijft het vocht terugkomen in de keukenruimte. Tegenwoordig zijn er meer oplossingen voor recirculatie, ik adviseer je hier graag over. Bij woningen met een warmte terug-win-systeem (WTW-systeem) mag je geen afvoer naar buiten toepassen. Evenals bij woningen met een haard waarbij de lucht via de schoorsteen naar binnen kan komen, een zogenaamd open systeem, mag je absoluut geen afvoer naar buiten toepassen. Een recirculatie filter moet je regelmatig vervangen. De kosten voor vervanging komen gemiddeld half jaarlijks terug. Ik adviseer je graag welke oplossing in jouw situatie het beste is.

Waar plaats ik een stopcontact in een kookeiland?

Waar plan je stopcontacten in een kookeiland? Je hebt deze misschien nodig voor een espressomachine, water- eierkoker of mixer. Bedenk bij het ontwerpen van een keuken met kookeiland waar je deze losse apparaten wilt gebruiken en waar je een vaste plek wilt voor een apparaat op het werkblad. Je kunt kiezen voor stopcontacten aan de zijkant(en) van het kookeiland of op het werkblad. Bovenop het werkblad is overzichtelijk en vaak is de afstand naar de werkplek korter. Wij werken met stopcontacten met een geringe inbouw diepte. Hierdoor past er een keukenkast met laden of korven onder het stopcontact.

Een barblad maakt een kookeiland compleet

Wil je een echte leefkeuken met een kookeiland creëren, dan mag een barblad eigenlijk niet ontbreken. Is de keukenruimte groot genoeg en komt er een eeftafel, dan is een bar misschien weer niet nodig. Een barblad adviseer ik achter de spoelbak of een vrij werkvlak te plannen. Liever niet achter de kookplaat vanwege de veiligheid en vetspetters.

Leidingwerk kookeiland

Op papier kun je een mooi ontwerp met kookeiland tekenen, maar is het plan uitvoerbaar? Kan het leidingwerk worden verplaatst naar het eiland? Wanneer er een kruipruimte aanwezig is onder de keukenvloer, is dit meestal geen probleem. Kan er door de vloer naar de kruipruimte een gat worden geboord? Dit kan niet altijd in een vloer met vloerverwarming. De aannemer dient dan ook rekening te houden met voldoende afstand drinkwaterleidingen en leidingen vloerverwarming. Plaats je de drinkwaterleidingen te dicht bij de leidingen van de vloerverwarming, dan is er risico op legionella. Is er geen kruipruimte, informeer dan eerst naar de mogelijkheden om leidingen te verplaatsen. In een appartement of bovenwoning is het verplaatsen van leidingen naar een kookeiland vaak complex en soms onmogelijk.

Afwerkingen zijkant kookeiland

Voor de zijkant(en) van een kookeiland plan ik vaak systeemwanden 1,6cm dik. Deze wanden zijn ook leverbaar met een breedte van 2,5 en 5,0cm. Wil je van het eiland een strak minimalistisch blok maken? Plan dan keukenkasten met keukendeuren tot op de vloer aan de woonkamer zijde van het eiland. Häcker heeft ook mooie front-afsluitwanden waarbij de greeplijst aan de zijkant(en) van het kookeiland doorloopt. Het werkblad lijkt dan zwevend geplaatst. Een front-afsluitwand is 5,0cm breed. Natuurlijk help ik je graag bij het maken van een mooi keukenontwerp.